TRIATLON

Triatlon sai spordialana alguse 1970-ndatel. Triatlonikontseptsioon võttis jumet 25. septembril 1974. aastal, kui USA-s San Diegos startisid võistlejad poole miilisele ujumisele (805m), millele järgnes 5 miili ratast (8km) ning lõpuks kulmineerus võistlus 5-miilise (8km) jooksuga. Seda peetakse tänasel päeval esimeseks tõeliseks triatloniks.

Vastupidavussportlaste ühe suurima väljakutse – IRONMAN triatloni – juured ulatuvad Havai saartele, kus ühildati kolm eraldiseisvat võistlust. Pärast 3,86 kilomeetrit ujumist, sõideti 180 kilomeetrit rattal ning joosti 42 kilomeetrine maraton. 1978. aastal esimest korda peetud ultrapingutuse võitis merejalaväelane Gordon Haller 11 tunni 46 minuti ja 58 sekundiga. Täispika triatloni ehk Ironman’i maailmameistrivõistlused toimuvadki igal aastal Havail, kus legendaarselt rasketes tingimustes – tihtipeale tugevatele küljetuultele avatud vulkaanilisel maastikul või kõrvetavas kuumuses –, võitlevad maailma parimad triatleedid mitte ainult konkurentidega, vaid ka iseendaga.

Võimalus sellele üritusele pääseda on ka inimesel, kes ei ole tippsportlane. Üle maailma toimuvad IRONMAN sarja triatlonid, kus tüüpiliselt igast vanuserühmast pääseb maailmameistrivõistlustele 1-2 sportlast. Seetõttu on motivatsioon kõrge ka nn age group võistlejatel. Mitmete aastate… sadade või tuhandete liitrite higi valamise ja visa töö tulemusena on lootust ennast tõestada maailma parimate kõrval.

Distantsid.jpgErinevate triatlonidistantside kestused kilomeetrites.

Ironman distantsi ajaline rekord on mitmekordse maailmameistri Jan Frodeno käes, kes onsuutnud seda teha ajaga 7:35:39 Roth täispikal triatlonil. Samuti püstitas ta 2019. aastal Hawai Ironman maailmameistrivõistluste rekordi ajaga 7:51:13.

Kaks meest, David Scott ja Mark Allen, on pakkunud Ironman’il tuliseid heitlusi. Märkimisväärselt on kumbki triatleet võitnud maailmameistritiitli 6 korral. Vaata nende allaandmatut heitlust allolevast videost.

Eestlaste kõrgeimad kohad Ironman Havailt pärinevad aastast 2008 ja 2011, kui vastavalt Ain-Alar Juhanson ja Marko Albert saavutasid kõrge 13-nda koha. Selleks, et ühel päeval ujuda 3.8km, pedaalida 180km ja joosta 42 kilomeetrit, tuleb alustada väiksematest sammudest. Õnneks on triatlonivõistlusi ka lühematel distantsidel ning triatlon kuulub ka olümpiaalade hulka. Kui oled endale otsinud suurt väljakutset, mis pakatab põnevusest ning samas lõõmab keerukusest, siis triatlon võib olla just õige spordiala, kus ennast proovile panna. Triatlonitreeningud pakuvad suurt vaheldust ning ettevalmistus kätkeb pidevat enesearengut, kus alaspetsiifiliselt tuleb õppida tehniliselt ja taktikaliselt keha kõrgeimale sooritustasemele viimist.

Ujumisel on triatlonis kõige väiksem osakaal. Öeldakse, et ujumisega ei võideta triatloni – küll aga kaotatakse! Seega on oluline, et pärast ujumist jaguks jõuvarusid järgnevate etappide läbimiseks.

Rattasõit on suurima ajalise kestusega ala, milles võib isegi tuulessõit olla keelatud (peamiselt poolpikk ja täispikk triatlon). Sel distsipliinil tuleb palju panustada, kuid kui pedaalida liiga jõuliselt, tekib jooksmisel paratamatult lihasväsimus, mis vastavalt ka võistluskiirust mõjutab. Lisaks on keha energiareserv piiratud. Mitmetunnistel võistlustel on tähtis ka toitumisele ja vedelikutarbimisele tähelepanu osutada.

Jooks on triatloni sees palju raskem, kuna eelnevalt on tehtud intensiivset tööd ning piltlikult öeldes töötab mootor ainult aurude pealt. Rattalt jooksule üleminek on ka kinesteetiliselt väljakutsuv, kuna ratas lühendab puusapainutajalihaseid ja vastavat lihasketti, kuivõrd jooksus on vajalik puusa sirutamine maast lahtitõukel.

Kolmel alal on ka ühine tugitala – kõik vajavad vastupidavuslikku töövõimet. Füsioloogilised seaduspärasused aitavadki treeneritel ja triatleetidel planeerida treeningute sisu ning ettenägeliku periodiseerimise kaudu tuua välja sportlase individuaalsed võimed võistlustel. Sportliku teekonna alustamiseks piisab juba esimesest jooksusammust, kuid optimaalseks arenguks on kasulik luua tugivõrgustik. Alustuseks võid ühendust võtta treeneriga, kes jagab väärtuslikke teadmisi ning oskab treeningprotsessi juhtida. Samuti on treener sageli seotud triatloniklubidega, kus leiad mõttekaaslasi ning sõpru terveks eluks.

Triatlonitreeningud
Triatlonitreeningud